Agile fastpris projekter – er det modsætninger eller muligt?

Agile fastpris projekter

Ja, det er muligt at levere projekter agilt og stadig til en fastpris.

Klassisk projektteori

Personligt er jeg uddannet i projektledelse for mange år tilbage og har også en PRINCE 2 og Scum certificering i bagagen.

Fælles for alle uddannelser og certificeringer er projekttrekanten som kort sagt siger følgende:

Ændrer du på enten pris, tid eller scope så ændrer du også på de to andre parametre.

Kundens forventninger og virkeligheden bag en god leverance er en anden

Teorien er muligvis korrekt, men ikke destro mindre betyder en ændring af prisen samt deadline en utilfreds kunde og i sidste ende en dårlig reference.

Når en kunde ændrer scope så er de ofte ikke klar over at ændringen er en ændring, da de meget ofte indirekte havde forventet at ville blive leveret som de havde beskrevet i deres kravspecifikation eller også er de blevet klogere.

Selv i de tilfælde hvor de er blevet klogere på deres behov så havde de jo netop hyret konsulenten ind som den “kloge” der gerne skulle vide hvad de har behov for.

Ændring i pris og deadline stiller projektansvarlig i en dårligt situation

Kunden har ofte en projektansvarlig som i forbindelse med ændring i budgettet eller deadline skal gå til sin chef og beklage, dette stiller den projektansvarlige i en dårlig situation.

Dette kan han ofte slippe afsted med en gang men anden og tredje han skal bede om budgetforhøjelse og ændring af deadline så begynder han at blive presset og når han er presset bliver samarbejdet presset.

Normen for fastpris projekter

Fastprisprojekter lyder som en drøm for en kunde, men desværre medfører fastpris projekter ofte en dårlig leverance, grundet “Fastpris = Fast scope”, dvs. der er ikke plads til at projektet udvikler sig og bliver klogere.

Samtidigt er fastprisprojekter også typisk minimum 20% dyrere da leverandøren skal have dækket deres risici, og forud for den fastepris er der ofte krav om en større analyse for at kunne give en fast pris.

Hvorfor vi leverer agile fastpris projekter uden foranalyse

Hos Blue Dock følger vi ikke normen, vi leverer fastpris projekter uden foranalyse men med plads til ændringer og at kunden kan blive klogere.

Dette sikrer at når først vi har lavet en projektaftale så er vores eneste mål at gøre kundens projektansvarlige til en succes og levere den bedst mulige løsning, vi bruger ikke tiden på at diskutere pris og hvad der er en ændring.

Denne tilgang sikrer et langt bedre samarbejde og i sidste ende er kunden også langt mere åbne for at betale ekstra for noget som ligger helt uden for projektet, samtidigt sikrer vi også at kunden forbliver en kunde efter projektafslutning.

Blue Dock’s Projektmodel

Da vores leverancemetoder ligger udenfor normale projektmodeller har vi måtte udvikle vores egen, en model som vi har benyttet på +100 projekter i gennem 5 år uden en eneste utilfreds kunde.

Garanteret lavere fastpris

Vi garanterer vi kan levere en lavere fastpris end det estimat som I har modtaget fra andre leverandører – Vi tager gerne udfordringen op, kontakt Jesper Bo Larsen på jbl@bluedock.dk eller telefon 2620 2728 og hør mere.